perjantai 29. huhtikuuta 2016

Sohvan perustuksen teko

Kun sidonta on valmis, laitetaan sen päälle tiheästä juuttikankaasta joustinliina. Liina kiinnitetään niitein sarjan yläpintaan. Ja on hyvä muistaa, että joustinliinaa ei saa kiristää liikaa, ettei se repeä istuessa. Kannattaa kiinnittää joustinliina ensin harvakseltaan ja käydä sitten koeistumassa. Jos se kestää silloin, niin sen voi laittaa kokonaan kiinni.

Seuraavaksi joustinliina ommellaan purjelangalla ja käyräneulalla neljästä kohtaa joustimiin kiinni. Tämän jälkeen ommellaan täytelankalenkit meriheinälle. Täyte asetellaan tasaisesti ja täytteen paksuus tulisi olla tiukkaan painettuna 2-4 cm. Kun meriheinää on tarpeeksi ja tasaisesti, asetellaan niiden päälle perustuskangas harvasta tai keskitiheästä juuttikankaasta. Kangas mitoitetaan niin, että se riittää koko joustinjärjestelmän yli ja lisätään ainakin 10 cm työvaroja ympäriinsä. Kangas kiristetään tiukkaan, jonka jälkeen ommellaan perustus joustinjärjestelmän päälle läpiveto-ompeleilla. Läpiveto-ommel tehdään kaksikärkineulalla ja purjelangalla ommellen suoraan kerältä. Pistot ovat perustuskankaan päällä 7-8 cm ja joustinliinan alla 1-2 cm. On tärkeää, ettei ommel mene joustinten kierteiden tai kierteillä kulkevien sidontalankojen ympäri. Läpiveto-ompelun lopetuskohtaan tehdään solmu ja ommel kiristetään keskeltä ulospäin.

Läpiveto-ompeleet



Heftaneulat irrotetaan perustuskankaasta ja kankaan reunat käännetään ylös, jotta reunat voidaan täyttää lastuvillalla. Etureuna täytetään noin 1 cm korkeammaksi ja 1,5 cm sarjan ulkopuolelle pyöristyväksi.

lastuvillalla täyttämistä


Kun kaikki reunat on täytetty valmiiksi, tehdään reunatukiompeleet purjelangalla ja käyräneulalla. Reunatukiompeleet tulevat 2-3 cm välein läpiveto-ompeleiden ja reunan väliin ja siten, että reunimmainen ommel on 1,5-2 cm:n päästä reunasta. Pistot ovat lyhempiä, kun tullaan lähemmäs reunaa. Reunatukiompeleita tehdessä on otettava huomioon kalusteen tyyli ja oikea muotoilu. Tässä tapauksessa rokokoo-sohvan tyyli ja muotoilu.

reunatukiompeleet tehty


Perustuskankaaseen ommellaan täytelankalenkit välitäytettä varten. Välitäytteenä käytetään jouhia, jolla täytetään ompeleiden aiheuttamat epätasaisuudet. Jouhien päälle tulee vanukerros sekakuituvanusta. Välitäyte antaa istuimen pinnalle lopullisen muodon. Täytteiden päälle mitoitetaan väliliina tiiviistä puuvillakankaasta.

jouhitäyte ja sekakuituvanua
 
väliliinavaihe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti