perjantai 29. huhtikuuta 2016

Sohvan perustuksen teko

Kun sidonta on valmis, laitetaan sen päälle tiheästä juuttikankaasta joustinliina. Liina kiinnitetään niitein sarjan yläpintaan. Ja on hyvä muistaa, että joustinliinaa ei saa kiristää liikaa, ettei se repeä istuessa. Kannattaa kiinnittää joustinliina ensin harvakseltaan ja käydä sitten koeistumassa. Jos se kestää silloin, niin sen voi laittaa kokonaan kiinni.

Seuraavaksi joustinliina ommellaan purjelangalla ja käyräneulalla neljästä kohtaa joustimiin kiinni. Tämän jälkeen ommellaan täytelankalenkit meriheinälle. Täyte asetellaan tasaisesti ja täytteen paksuus tulisi olla tiukkaan painettuna 2-4 cm. Kun meriheinää on tarpeeksi ja tasaisesti, asetellaan niiden päälle perustuskangas harvasta tai keskitiheästä juuttikankaasta. Kangas mitoitetaan niin, että se riittää koko joustinjärjestelmän yli ja lisätään ainakin 10 cm työvaroja ympäriinsä. Kangas kiristetään tiukkaan, jonka jälkeen ommellaan perustus joustinjärjestelmän päälle läpiveto-ompeleilla. Läpiveto-ommel tehdään kaksikärkineulalla ja purjelangalla ommellen suoraan kerältä. Pistot ovat perustuskankaan päällä 7-8 cm ja joustinliinan alla 1-2 cm. On tärkeää, ettei ommel mene joustinten kierteiden tai kierteillä kulkevien sidontalankojen ympäri. Läpiveto-ompelun lopetuskohtaan tehdään solmu ja ommel kiristetään keskeltä ulospäin.

Läpiveto-ompeleet



Heftaneulat irrotetaan perustuskankaasta ja kankaan reunat käännetään ylös, jotta reunat voidaan täyttää lastuvillalla. Etureuna täytetään noin 1 cm korkeammaksi ja 1,5 cm sarjan ulkopuolelle pyöristyväksi.

lastuvillalla täyttämistä


Kun kaikki reunat on täytetty valmiiksi, tehdään reunatukiompeleet purjelangalla ja käyräneulalla. Reunatukiompeleet tulevat 2-3 cm välein läpiveto-ompeleiden ja reunan väliin ja siten, että reunimmainen ommel on 1,5-2 cm:n päästä reunasta. Pistot ovat lyhempiä, kun tullaan lähemmäs reunaa. Reunatukiompeleita tehdessä on otettava huomioon kalusteen tyyli ja oikea muotoilu. Tässä tapauksessa rokokoo-sohvan tyyli ja muotoilu.

reunatukiompeleet tehty


Perustuskankaaseen ommellaan täytelankalenkit välitäytettä varten. Välitäytteenä käytetään jouhia, jolla täytetään ompeleiden aiheuttamat epätasaisuudet. Jouhien päälle tulee vanukerros sekakuituvanusta. Välitäyte antaa istuimen pinnalle lopullisen muodon. Täytteiden päälle mitoitetaan väliliina tiiviistä puuvillakankaasta.

jouhitäyte ja sekakuituvanua
 
väliliinavaihe

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Sohvan jousitus

Työni jatkui ja seuraavaksi olikin vuorossa jousitus. Ensin täytyi tehdä pohja joustinverhoilulle. Pohjan tein satulavyöstä, joka on juuttilangasta kudottua ja lähes joustamatonta vyötä. Ristikkäin punottuna satulavyöstä saa hyvän pohjan joustinverhoilulle. 
  
Satulavöiden laittoa

Valmis satulavyöpohja

Seuraavaksi oli vuorossa joustimien valintaa ja mittailua. Pystyjoustimet valikoitiin niin, että takarivillä vapaakorkeus lattiasta mitattuna oli n. 38cm, keskirivillä n. 40cm ja eturivillä n. 40cm. Rokokoolle tyypilisen pyöreän muodon vuoksi keskirivi on suurinpiirtein samalla korkeudella kuin eturivi. 

Kiinnitin joustimet satulavöihin autokoukuilla aikaa säästääkseni. Kiinnityksen olisi myös voinut tehdä perinteisesti ompelemalla, mutta työlläni on kiire, niin päätin säästää aikaa ja valita autokoukut. Tukipuuhun jouset kiinnitettiin sinkilöillä. Jokainen joustin kiinnitetään neljästä kohti kiinni satulavyöhön tai tukipuuhun.

Siinä on joustimet paikallaan ja sidontakin on jo alkanut.

Sidonta

Sidonnassa käytettävät solmut ovat:













Ensiksi tulee asentosidonta eli syvyyssuuntainen sidonta. Joustimet sidotaan oikeaan asentoon ja oikealle korkeudelle. Joustimien hyvä sidontakorkeus on noin 3cm alempana vapaasta korkeudesta. 
Asentosidonta tehdään niin, että ensin mitatataan lanka jokaiselle syvyyssuuntaiselle joustinriville, joka ulottuu 2,5 kertaa joustinjärjestelmän yli takasarjasta etusarjaan ja lisätään noin 40cm työvaroja. Sitten lyödään verhoilunaulat etu- ja takasarjaan joustinrivien keskikohdille puolisyvyyteen. Jokaiseen mitattuun lankaan tehdään luisusolmu sellaiseen kohtaan, että lanka ulottuu kerran joustinjärjestelmän yli ja lisäksi 15cm työvaroja. Luisusolmu tehdään takasarjassa olevan naulan ympärille, kiristetään ja naula lyödään sarjaan kiinni. Tämän jälkeen voi alkaa ensimmäinen sidonta, joka aloitetaan lyhemmällä sitomalanganpätkällä. 


1. (P) puolisolmu 2. (Y) yliheitto 3. (Y) yliheitto 4. (Y) yliheitto 5. (Y) yliheitto 6. (P) puolisolmu 7. lanka kierretään naulan ympäri ja lyödään sarjaan kiinni. Tämän jälkeen lyödään varmistusnaula. 8. (S) solmu 9. (S) solmu 10. (S) solmu 11. (S) solmu 12. (S) solmu 13. (S) solmu 14. lanka kierretään naulan ympäri ja lyödään sarjaan kinni. Tämän jälkeen lyödään varmistusnaula. 15. (SS) siansorkka

Tämän jälkeen tulee poikittainen tukisidonta, joka tehdään istuimen sivusarjasta sivusarjaan. Sarjoihin lyödään naulat samalla tavalla kuin asentosidonnassa. Sitten mitoitetaan langat, jotka riittävät kaksi kertaa joustinjärjestelmän yli, ja työvaraa jätetään 40cm. Luisusolmu tehdään siihen kohtaan, missä langan toinen pää riittää sarjasta joustinjärjestelmän puoliväliin, ja lisäksi 15cm työvaroja. Pidempi pää tulee 1,5 kertaa joustinjärjestelmän yli. Sidonta aloitetaan pidemmällä langalla. 

Ensimmäisellä langalla sitominen tehdään samalla tavalla kuin asentosidonta, mutta leveyssuunnassa, jolloin jousia on enemmän tulee myös enemmän yliheittoja. Eli aloitus ja lopetus menee samalla tavalla, mutta väliin tulee vain enemmän yliheittoja, kun on enemmän jousiakin. Ja poikkeuksena myös se, että nyt aloitetaankin pidemmällä langalla. Sitten kun tämä on tehty tehdään vielä kummastakin reunasta keskelle solmuja samalla tavalla kuin asentosidonnassa, mutta tässä ne päättyvät keskimmäiseen joustimeen ja viimeiset solmut ovat SS eli siansorkka. 


Sitten tulee välitukisidonta, joka tehdään joustinrivien väliin pitämään asento- ja tukilankoja paikoillaan. Ensin sidotaan syvyyssuuntaisesti välitukilangat takasarjasta etusarjaan tehden poikittaisiin tukilankoihin solmut. Myös leveyssuuntaan ja asentolankoihin tehdään solmut. Välitukilangat mitoitetaan yhden kerran sarjasta sarjaan ja lisätään 20cm työvaroja. 


Viimeiseksi tehdään reunatukisidonta pitämään reunimmaiset solmut paikoillaan. Lanka mitoitetaan kaksi kertaa syvyys- ja kerran leveyssuuntaan ja lisätään 30cm työvaroja. Sidonta tehdään oikeasta takakulmasta etukulmien kautta vasempaan takakulmaan.



Reunatukisidontaa tehdessä käydään kiertämässä langalla naula ja lyödään se sarjaan kiinni, kuten kuvassa näkyy. Muuten reunatukisidonta menee niin, että tehdään solmuja pitämään reunimmaiset solmut paikoillaan. 



Sitten onkin sidonta valmis :) 


keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Sohvan kokoaminen


Sohvan liitosten heiluvuuden vuoksi sohva meni aika pieniksi osiksi. Liitosten irroittamisessa muutama liitos meni rikki, joten niiden tilalle piti tehdä uudet liitokset.

Liitosten tekemistä
Käsisahalla sahatut urat

Taltalla ja vasaralla "välipuun" poisto.
Yhdessä tällaisessa liitoksessa tuli kuitenkin ongelmia talttaamalla, kun puu lohkesi.
Opetus tästä, nämä kannattaa tehdä mieluummin vannesahalla. 
Myös pari tappiliitosta piti uusia.

Liimailua



Kaarevien osien liimaaminen oli haastavaa
Käsinojapäädyt liimattuna
Siinä se sitten vihdoin on koko sohva liimauksissa ja kasassa! :)
Välillä tuntu, että ois saanut olla useampi käsipari,
 kun tuota sohvaa alettiin laittaan kahdestaan kasaan.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Sohvan liitosten irroitusta

Portfoliotyöni jatkui tänään, kun irroittelin rungon liitoksia. Tässä kyseisessä sohvassa runko oli siinä kunnossa, että melkeen jokainen liitos piti irroittaa.


runko vielä kasassa










purkukuvia




siinä on sohva monena kappaleina :D